Bij langere ritten doe altijd een plukje hooi, wat paardenbloemblad, peterselie of weegbree in de reismand op de grond zodat deze wat kan knabbelen indien er behoefte is.

Een drinkfles is niet nodig en kan alleen maar leeg schudden tijdens transport.    

         

    


Aanschaf
Voeding
Verzorging
spelen
Konijnentaal
Aanschaf
Zindelijkheid
Ziek konijn
Laten we beginnen met wat het meest fout gaat bij de aanschaf van een konijn.

Mijn kind wil een konijn en ik vind het een mooie les om het kind die verantwoording bij te brengen om goed te leren zorgen voor een dier.  Laat ik je uit een droom helpen. Kinderen Jonger dan 12 jaar zijn niet in staat om die verantwoording langere tijd te nemen. Ze gaan hoe dan ook falen. Wij als ouder lossen dat op door, tegen de tijd dat er niet meer naar om wordt gekeken, het konijn “weg te doen”. Dat is absoluut de verkeerde les die wij onze kinderen geven, hoe goed bedoeld ook.

De juiste manier is dat wij als ouder het net zo leuk vinden om een konijn te hebben als het kind. Door er alleen als ouder of samen met je kind voor te zorgen leert het kind van jou hoe je goed voor het dier zorgt. Dat je het  weg doet en/of er op uitgekeken raakt is dan niet aan de orde. De meeste kinderen zijn na hun 12e zo druk met school, sociaal leven en  studeren dat een konijn daar niet bij pas. Dus realiseer u goed als ouder zijnde…het is uw konijn! En als u het weg wilt doen faalt u in de opvoeding.

Vaak zijn onze kinderen de aanleiding of dankbaar excuus voor de aanschaf van een konijn. Bedenk dan eens hoe lang je graag een konijn zou willen hebben. Voor bijv. een periode van 5 jaar of 10 jaar. Sommige grote rassen zoals Franse hangoren worden niet zo oud, tussen de 4 en 5. Als jouw kind 12 is en je verwacht dat hij of zij t.z.t. gaat studeren is het misschien slimmer om een klein konijn te nemen wat al 5 jaar is. Of een groot ras wat niet zo oud wordt. Konijnenopvang centra hebben ruime keuze in oudere konijnen en kunnen u daar uitstekend mee helpen.

Hoe oud wordt een konijn? Leeftijd is sterk afhankelijk van verzorging, voeding en gezondheid

Grote rassen 4-7 jaar.

Middel rassen 5-9 jaar.

Kleine rassen 7-12 jaar.

Ram of voedster?

Rammen ( mannen ) en voedsters ( vrouwen) zijn even lief. Alleen vrouwen zijn hormonaal onderhevig en dat maakt ze soms wat wispelturiger in gedrag. Dat is kwestie van pech of geluk hebben. Bij kleine kinderen onder de 8 jaar is een ram als eerste nemen de beste keuze.  6 Weken na castratie is het zaad uit het lijfje of niet levensvatbaar meer en zijn de hormonen uitgeraasd, dan kun je er een voedster bij nemen. Koppel deze dieren altijd op neutraal terrein liefst onder begeleiding van deskundig advies zoals je fokker, de konijnen opvang of advies van de dierenwinkel als ze de kennis daar hebben. 2 rammen is geen verstandige keuze, dit gaat te vaak mis. Bij sommige rassen, zoals Franse hangoren, kan dit wel. Maar dan alleen als ze spelenderwijs onder de 10 weken de rangorde kunnen bepalen en voor de 5 maanden tegelijkertijd gecastreerd worden. 2 Vrouwen kan ook goed samen. De kans dat het fout gaat is iets groter dan bij man en vrouw combinatie. Ook hebben 2 vrouwen een iets grotere ruimte nodig om hormonale gedragingen zoals schijnzwangerschap  de ruimte te geven.

Konijnen zijn van oorsprong groepsdieren de voorkeur gaat altijd naar het houden van 2-tallen.

2 vrouwen of eerst 1 man laten castreren en 6 weken later een vrouw erbij.

Een Franse hangoor is eigenlijk het enige ras waarbij een ram of voedster alleen in huis kan worden gehouden. De interactie met het gezin dusdanig groot dat dit geen gemis oplevert van geen partner.

let op is zie nog heel vaak dat er geadviseerd wordt een ram en een voedster te gelijkertijd te kopen en dan de ram te laten castreren zodra dat mogelijk is. Niet doen!!! de kans dat er een nest is voordat je hem hebt laten castreren is ongeveer 25% en vaak zijn het broer zus combinaties en dan wil je dit risico al helemaal  niet hebben!
Koop je een man  en vrouw tegelijkertijd dan zul je ze appart moeten houden tot 6 weken na de castratie. dat betekend dubbele hokken dubbele spullen etc.


Waar koop ik een konijn?

Bij de dierenwinkel. Heel verschillend, laat u zelf overtuigen door de winkelier: waar de konijnen vandaan komen en of dit goed is.

Bij de konijnen opvang. Vind u alle konijnen die om diverse redenen daar zijn gebracht. Van heel triest tot plausibel.  Hier geeft u een afstands dier een 2e kans. Vaak hebben de vrijwilligers hier veel verstand van zaken, een goede begeleiding voor aanschaf, koppelen en ander advies

Bij een tentoonstellingsfokker. Deze verkopen alleen ras konijnen in erkende kleuren, alleen getatoeëerd. Zo niet moeten ouders wel getatoeëerd zijn. Anders spreken we over hobby fokker, vermeerderaars of gelegenheidsnestjes. Tentoonstellingsfokkers selecteren op bouw, ras en gezondheidsfouten. Veel verstand van zaken en kunnen u goed begeleiden.

Voor alle 3 geldt: gebruik je eigen gezond verstand. Je hebt goede en slechte winkels en tentoonstelling fokkers, laat u goed voorlichten door die persoon en als het niet goed aanvoelt, kijk verder en vergelijk. Een ziek dier of dier met erfelijke afwijkingen kan u opzadelen met veel zorgen en kosten. Dus ga niet over 1 dag ijs.

Zorg altijd dat een dier fit en vitaal oogt, nieuwsgierig is, het mag geen diarree hebben en/of mager op de ruggengraat zijn. De tanden moeten goed staan: de ondertanden moeten net achter de boventanden staan. Achter de boventanden zie je 2 rondjes , stifttanden, daar moeten de ondertanden naadloos op aansluiten. Oogjes moeten schoon zijn en een vacht moet er mooi uit zien. En mag absoluut geen melk witte of groene  uitvloeiing uit de neus hebben.

De dierenwinkel moet weten waar ze de dieren koopt en achter dat adres staan. Hokken moeten er netjes uit zien en alle dieren goed verzorgd zijn. Ga nooit met kinderen een konijn uitzoeken, hoe leuk ook. Tenzij je er al geweest bent, anders kan je nooit geen nee meer zeggen.  Aai een konijn altijd in zijn eigen hok. Daar vertoont hij zijn ware gedrag. Eenmaal uit zijn hok op tafel laat het konijn volledig ander gedrag zien. Alle drie moeten ze je kunnen begeleiden en van advies kunnen voorzien zowel bij aanschaf als op een later stadium. Laat goed het geslacht zien van het dier en vraag anders om het te vergelijken. Als het dier nog niet geënt is doe dat dan de zelfde dag van aanschaf bij de dierenarts zodat deze ook het geslacht nogmaals kan controleren, maar v.n.l. dat de stress op één dag valt. Past dit niet doe het dan 3 weken later als het konijn goed stabiel is. Of vraag bijv. aan de fokker of je het dier vrijdag mag ophalen zodat je aansluitend naar de dierenarts kan.

Bij elke aanschaf geldt de volgende dag er 15 keutels moeten liggen en de dagen daarna alleen maar meer en meer. Zijn het op dag 2 of 3 minder dan 15 keutels, gaat er iets niet goed en moet je terug kunnen gaan met het konijn naar je fokker, dierwinkel of opvang. De darmen van het konijn gaan door de stress stilvallen met alle gevolgen van dien. Het middel protexin helpt dan het allerbeste. Vraag of je hier garantie op kunt krijgen. (1 week)

Laat ze het liefst of op het voer zitten waar ze op zaten zodat zo min mogelijk veranderd. Als je overstapt, zorg in die eerste periode dan altijd dat het een betere voersoort is nooit een mindere voersoort. Daarmee doelen we op het vezelgehalte wat hoog moet zijn. Bouw altijd in minimaal 15 dagen in ministapjes af. Konijnen die door overgang op ander voer verstop komen te raken daar zie je de verstopping meestal na 2 weken na aankomst en overgang.

Aanschafkosten

De prijzen van de aanschaf van een konijn varieeren tussen de 30 en 150 euro De prijsverschillen kunnen hem zitten  in:

 • raszuiverheid
 • raskonijn of mengelmoes
 • soort ras konijn, zeldzaam of populair.
 • 1- 2-3-(4herhalin vhd2)  inentingen zijn of niet dit is een hele grote koste post.
 • kwaliteit, mooi dier of fouten
 • kleur, zeldzaam, goed, slecht, populair
 • aanschafwaarde van ouders ( b.v uit het buitenland laten komen)
 • budget van de fokker
 • goed tehuis willen bezorgen ( we willen een nieuwe eigenaren die niet in staat zijn dierenartskosten te betalen)
 • strenge selectie
 • geld willen verdienen of er niks aan willen verdienen.
 • mankementen b.v beschadiging van een oor
 • leeftijd
 • afdracht van btw
 • snel willen kwijtraken
 • huisvesting oud, krap of riant
 • extra service en nazorg wel of niet
 • garantie in de eerste 2 weken wel of niet
 • meegeven van overgangsvoer of niet
 • getatoueerd of niet
 • bij de fokker of gelegenheidsnestje
 • kennis en ervaring van de fokker waar je altijd je vragen kwijt kunt of terecht voor hulp.


Huisvesting

Binnen of buiten maakt niet zoveel uit wat jij wil. Maar kies wel een plek voor langere tijd. Een konijn is een gewoonte dier en houdt niet van verplaatsten. Zeker niet in de winter als de wintervacht al ontwikkeld is of nog moet ontwikkelen.

Geef ze zoveel mogelijk de ruimte als mogelijk is. een klein standaard hok van 1 mtr bij 50 cm is niet geschikt als het konijn niet regelmatig los kan lopen. Het leukste blijft toch een hok met een ren er aan vast waar het konijn natuurlijk gedrag in kan vertonen zoals graven, rennen, spelen, slopen, grabbelen en verstoppen. Een verdieping heeft weinig toegevoegde waarde t.o.v. een groter 1 verdiepingsoppervlak.

   

Verdere kosten

Je kan het zo duur maken als je zelf wil. Voer varieert van 2€ tot 15 max. per maand bij grote konijnen ( 5 kilo voer in de maand) en kleine konijn( 1 kilo voer in de maand)

Hooi, stro, bodembedekking, traktaties kruiden etc.  Je kan zelf veel uit de tuin plukken maar als je op een flat woont wordt dat weer lastig. Minimaal 5€ per maand.

Entingen voor de 3 konijnenziektes per jaar liggen tussen de 35€ en 75 € per jaar. De prijs is afhaneklijk van de duur (half jaar of jaar), merk en marge van de dierenarts, maar ook of ze in groepen kunnen worden ingeënt of appart. In groepen is veel goedkoper dan 1 konijn op het spreekuur.  Deze 3 entingen zijn absoluut noodzakelijk!

Hou rekening met de kosten van castratie, 60€ gemiddeld, en eventuele andere operaties.

Als je niet 80€ zo kan neertellen voor een onverwachte operatie begin dan alsjeblieft niet aan een konijn. Uitspraken als wat? 80€?? maar voor 20€ heb ik een nieuw konijn zijn geen uitspraken die uit je mond mogen komen, onaanvaardbaar!

Voor dierenarts kosten, entingen en castraties geldt dat er veel verschil in prijs zit. Tip: bel een paar dierenartsen in je buurt op en vergelijk de prijzen. Dat kan soms enorm schelen.

Een hok kan nieuw, 2e hand, binnen of buiten hok, simpel of exclusief worden gemaakt en varieert van 10€ tot 1000€

Speelgoed kun je kopen of zelf maken ook hier geld, je kunt het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt.


Ophalen

Als je weet waar je hem gaat kopen, zorg dat je alles klaar hebt staan. Het is niet wenselijk om hem tijdelijk bijvoorbeeld in een kooi te zetten en een week later in zijn nieuwe huis. Vraag dan aan je fokker of hij er nog een week langer mag blijven zitten. Verhuizen is heel stressvol voor deze gewoonte dieren, wat je niet altijd aan de buitenkant ziet, maar vaak resulteert in het stilvallen van de darmen. Ongeacht stress nu 10 min duurt of 2 uur duurt. De weerstand zakt sowieso. In die eerste 1 a 2 weken is het konijn het kwetsbaarst dus liefst alle stress binnen 6 uur en daarna het normale ritme van alle dag vervolgen. Dus heb je bijvoorbeeld een hond, laat de hond gelijk met het konijn kennismaken zodat deze weet: dit is het gezin en dit hoort er allemaal bij.

In deze stressvolle dagen hebben de darmen het zwaar en daarom moeten vezels dan ook de overhand hebben ten opzichte van koolhydraten. Sommige rassen zijn gevoeliger op de darmen dan andere rassen. Uw fokker zal u hierover informeren.
Wat zijn koolhydraten? Bijvoorbeeld brood en brokjes voer.
Wat zijn vezels? Gras, paarden bloemblaadjes, weegbree, hooi en diverse kruiden. Hoe vezelrijker hoe groter de kans dat het dier niet ziek wordt van de verhuizing.     

De transportmand waarin je het konijn transporteert mag geen grote kooi zijn maar een mooi passende mand. Als jij de bocht om gaat met de auto moet het konijn tegen de zijkant worden gedrukt van de transportmand en niet om kunnen vallen. Ik hoor vaak  dat konijnne eigenaren een lekkere ruime mand willen hebben omdat ze een kleine ruimte zo zielig vinden. lief maar fout  gedacht. Een gordel moet ook passend zitten en niet lekker ruim en los met veel bewegingsvrijheid.

Doe een handdoek of speciaal matje in de mand om de urine te absorberen. Bodembedekking mag ook, alleen de praktijk wijst uit dat wij niet graag onze auto stofzuigen.


Bij warm weer kun je een ice pot, of kooi ventilator aan de mand hangen. Ook een limonade fles gevuld met water die je de avond ervoor in de vriezer hebt gedaan dient prima als koelelement. Deze producten zijn uiteraard later ook gewoon in het hok te gebruiken mij warme dagen.

Transportmand voor een klein konijn zoals een pooltje of NHD
Transportmand voor een middeslag konijn zoals een duitse hangoor, hollander, tan of teddy widder
Transportmand voor grote konijnen zoals vlaamse reus, groot lotharinger of franse hangoor
Transportmand voor 2 grote konijnen zoals vlaamse reus, groot lotharinger of franse hangoor
contact ?
contact ?