Vaak zie je dat bijna alle keutels in de plasbak belanden op een paar na die er per ongeluk uit rollen…of expres! Het konijn praat natuurlijk niet zoals wij mensen maar doet zijn communicatie voornamelijk d.m.v. keutels. Als het konijn er pas is zal je zien dat het konijn al snel alles op de bak doet, echter bij de eerste uitstapjes zal je ineens een hoop keutels in je huiskamer vinden. Hij legt zijn vragen neer op strategische plekken. Eerst niet omdat hij gaat kijken of er al keutels liggen maar al snel gooit hij zelf keutels neer om te vragen of hier andere konijnen wonen. Is er geen reden om te communiceren omdat er simpel weg niemand antwoord zal je zien dat de communicatie steeds minder wordt en na een week of 4 helemaal weg is. En tuurlijk zal je eens een paar verloren droge keutels zien?  Niet over zeuren!!!

Maar soms is je konijn al 3 maanden hartstikke zindelijk en zie je eindelijk zeldzaam keutels , kun je ineens een hele partij 10 stuks b.v. tegenkomen met een groepje bij elkaar deze zijn vaak glimmender en ruiken sterker.  Vaak is dat bij mannen waar de hormonen beginnen op te spelen rond 4/5/6 maanden of in  januari begin je dit gedrag te zien. Zie het niet als onzindelijkheid maar als puberen, hij is verliefd en wil dat duidelijk maken aan iedereen meestal is dat van voorbijgaande aard. Maar als het erger wordt gaat dit gepaard met zacht grommen rondjes rond je benen rennen en uiteindelijk kan zelfs sproeien daarbij komen. Dat is het rondgooien van plas d.m.v. zijn achterlijf te schudden. Je ziet vaak dat een konijn waarbij de hormonen extreem gaan borrelen ook steeds brutaler/ dominanter gaan worden. Het dominante konijn sproeit het ondergeschikte konijn vaak onder dus als hij dat bij jou doet gaat hij jou als ondergeschikte ( weer) zien. Bij veel gevallen kun je dit de kop in drukken. Castreren is natuurlijk de meest simpele oplossing daarmee haal je dat sproeien sowieso weg, maar door de rijmethode ook hier toe te passen elke keer als je het konijn benaderd zie je ook vaak dat het sproeien volledig verdwijnt.

Elk konijn kun je zindelijk krijgen, ook konijnen die al een jaar lang niet zindelijk zijn.

In de tuin loslopende konijnen is lastig en konijnen de in de woonkamer op vloerbedekking lopen is moeilijk. Verder is er altijd een reden waarom een konijn niet zindelijk wordt of weer onzindelijk wordt.


Aanschaf
Voeding
Verzorging
spelen
Konijnentaal
Aanschaf
Zindelijkheid
Ziek konijn
Zindelijkheid

Konijnen zijn schone dieren. Ze doen hun plas altijd op een zelfde plek. Deze plek moet van absorberend zijn zodat de plas wordt opgenomen en redelijk schoon blijft aan de poten. Van nature zal een konijn dit doen. Als eenmaal de ideale plek wordt gekozen door het konijn en hij heeft daar een paar keer een plas gedaan blijft dat zijn vaste plek tenzij het hem niet meer bevalt om bepaalde redenen.  Het zijn gewoonte dieren.

Natuurlijk willen wij graag de plek uitkiezen i.p.v. het konijn. Als je konijn voor het eerst bij jou thuiskomt zal het gaan kijken waar verblijf ik, waar slaap ik, waar eet ik, waar drink ik en waar doe ik mijn behoefte. Als er meerdere absorberende plekken zijn, de bank, de deurmat, het kleed en de plasbak kan hij zelf kiezen en als je pech hebt is het niet de plasbak. Het is aan ons om hem de eerste 3 dagen bij thuiskomst bij voorkeur op te sluiten bij de plasbak. Meestal is die in de kooi, hok of ren. Dit is een kale vloer, kaal oppervlakte waar een plasbak met bodem bedekking in staat. Zo heeft hij maar 1 keuze en moet hij wel in de plasbak zijn plasje doen. Als hij dit 3 dagen daar doet, vaak is 1 dag al voldoende maar we houden niet van risico’s in dit fragiele stadium, dus 3 dagen is hufter proef ingesleten dat dit zijn toilet is. Na die drie dagen kun je hem los gaan laten lopen. Doe dit wel gedoseerd want veel konijnen maken een rondje en komen weer terug bij hun hok en gaan dan een groter verkennings rondje maken en komen weer terug etc. dit levert vaak geen problemen op maar de konijnen die gelijk de weide wereld intrekken en na een half uur denken: o ja da’s waar ook ik moet plassen dan pakken ze de dichtstbij zijnde deurmat die keurig dienst gaat doen als 2e toilet. En ook dit is weer heel lastig af te leren wordt gebruikt.

Let op, introduceer in de eerste maand nog geen kussentjes, mandjes of ander speelgoed van absorberend materiaal. Grote kans dat dit als toilet gebruikt zal worden.

Een plasbak die minimaal 10 cm diep en max. 16 cm diep is het meest aan te raden. Dus hoekbakken met een lage instap zijn minder geschikt i.v.m. sneller ruiken, behalve voor hele kleine konijnen. Dan is dit verschil niet zo groot, tenzij je een scherpe geur hebt!

Een langwerpige bak die aan alle kanten even hoog is is het mooist. Konijnen tillen hun billen op als ze op het toilet gaan je snapt dat hoe lager de rand hoogte hoe groter de kans is dat ze er overheen plassen. Bij kleine konijntje is 10 -12 cm voldoende maar bij grotere konijnen is dit zelfs liefst 15 cm. Een extreme “ billen optiller” wil daar ook nog wel eens overheen plassen. Je ziet dit dat het onder de bak of onder de hoek rand dan steeds nat is.
Verschillende soorten plasbakken voor een klein konijn
Verschillende soorten plasbakken voor een middeslag konijn
Verschillende soorten plasbakken voor een groot konijn
Bodembedekking

Voor kleine konijnen begin je met 4 cm en bij grote konijnen met 7 cm vlas op deze manier zakt de plas naar beneden en wordt door het materiaal hermetisch ingesloten. Hennepvezel aubiose en vlasvezel hebben een meer geslote structuur dus zorgen voor minder geurtjes. Zaagsel door de ronde krullen ruiken meer doordat de lucht er makkelijker doorheen komt. Wil je zaagsel pak dan zo fijn mogelijk.  Ik persoonlijk vind vlasvezel het fijnst. Goedkoop, elke dag kun je een klein dun laagje over de plasbak heen strooien zodat je elke dag kunt zien of er gekeuteld is, dus je krijgt een soort laagjes systeem en aan het einde van de week ongeveer 7 dagen ga je de plasbak verschonen.

bodembedekking is:

Vlas, goedkoop, goed absorberend, dichte structuur(geur). composteer baar

Hennepvezel, iets grover als vlas vezel ,goed absorberend, dichte structuur (geur), composteer baar

zaagsel , zacht, redelijk goed absorberend niet voor grote konijnen, stoft erg, geeft snel rotzooi.

houtkorrels ( niet aangeraden) mag allen boven de 16 weken gebruikt worden en mag niet opgegeten worden i.v.m. uitzetten!

hennepvezel mat, ideaal voor allergie bodembedekking, voor alle langharige rassen.

kattenbak korrels (niet aangeraden) heel slecht omdat het katte gruis aan de poten blijft zitten en komt na wassen in het “systeem” met als gevolg blaasgruis, sludge,

papieren korrels (niet aangeraden) er zijn verschillende merken. Leg de korrels op een schotel voeg wat water toe en als het materiaal in volume toeneemt is het niet geschikt ! bedenk maar eens wat dat doet in de darmen.

hooi en stro is om te eten en is niet absorberend!

Kranten papier is niet absorberend genoeg, nodigt uit tot slopen en graven . Dus is niet aan te raden als ondergrond.

Mocht een konijnen toilet in huis wat ruiken, probeer dan de start laag wat hoger te maken dan dat je nu doet. anders is deorodent b.v ook nog een oplossing. een deoderant korrel die niet al te sterk ruikt en de geurtjes van de bak maskeert.
Plassen en keutels

Als we over zindelijkheid spreken dan hebben we het over plassen. Een konijn wat zindelijk is plast alles in de plasbak. De keutels zullen het grootste gedeelte ook in de plasbak gaan echter zijn keutels niet zo maar “ gewoon poep” Een konijn is een soort herkauwer, hij kan niet gelijk alle vitamine en minerale uit het eten halen en poept daarom een speciaal soort keutel uit wat op een druiventrosje lijkt uit ( blinde darm keutels) en eet deze weer op om zijn benodigde elementen tot zich te nemen. Soms laat hij deze keutel liggen als hij genoeg heeft. Het nadeel ervan is dat de keutels dunner en plakkerig zijn waardoor het een smeerbende wordt als het konijn er in staat of ze aan zijn kont blijven hangen dus let hier goed op! Als dit vaak voor komt trim het konijn goed dus de haren rond de staart en kont schoonmaken, plukken en kort houden en het konijn wat minder rijk voeren. Dat wil zegen droger voeren. Al het groenvoer vervangen door hooi en kruiden en het voer tot een minimum beperken. Dan is het vaak snel over

 
contact ?