Aanschaf
Voeding
Verzorging
spelen
Konijnentaal
Aanschaf
Zindelijkheid
Ziek konijn
Konijnen taal

Iedereen spreek een taal. Nederlanders spreken Nederlands, doven spreken gebarentaal, en konijnen spreken konijnentaal. Als we elkaar willen leren verstaan zullen we elkaars taal moeten leren. Een konijn is per definitie niet intelligent, al lijkt hij dit soms wel. Een konijn heeft gladde hersens en is niet in staat informatie te onthouden dus is niet intelligent zoals ons. Echter door een gewoonte, het vaak te doen ontwikkeld het konijn een gewoonte wat wij vaak zien als intelligentie. Als  bijv. het  konijn door het kattenluik altijd van buiten naar binnengaat en dit al heel lang doet en je gaat hem na een maand ergens anders zetten weet hij het kattenluik niet meer te vinden bij terugkomst of weet niet meer hoe het werkt. Als je hem vervolgens er een keer doorheen duwt wordt de vroegere gewoonte al snel weer opgerakeld.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat een konijn niet in staat is om onze taal te leren beheersen maar dat wij konijnen taal moeten gaan leren. Letten op de signalen die het konijn geeft en alert zijn op andere, afwijkende lichaamstaal. Observeer de volgende dingen:

Hoe een ontspannen konijn loopt of huppelt.

Hoe in ontspannen toestand zijn ogen staand, mond wel of niet beweegt,

Hoe in ontspannen toestand hij zijn staart houd en zijn oren draagt.

Zo leer je zien wat de basis is en wat anders is. Als hij ergens van schrikt en alarm slaat door met zijn achterpoten te stampen let dan gelijk op zijn oor, staart en gezicht uitdrukking. Zo leer je de uiterste kennen en kun je langzaamaan de tussenliggende signalen gaan herkennen.

Soms kunnen gedragingen 2 ledig zijn bijv. knarsen tanden kan zowel pijn als lekker soezen zijn. Bekijk altijd in welke toestand het is. Als je konijn lekker op het kleed zit en jij zit hem te kroelen en hij zit heerlijk met zijn ogen dicht te murmelen/ knarsetanden is dit van genot. Maar als hij al magerder is hij zit in elkaar gedoken in zijn plasbak al heel lang en zit met bange ogen in de hoek te knarsen tanden weet jij dat dit pijn moet wezen.

Er zijn heel veel gedragingen die je op meerdere manieren kunt interpreteren of wat bij verschillende rassen of geslachten anders bedoelt is of geuit wordt en die ik dus niet opschrijf omdat je misschien op het verkeerde been gezet wordt. Stand van staart oren houding moet je echt zelf leren “lezen”

Konijnen leven altijd op vier benen en je kunt je voorstellen dat als jij op wordt getild en gekanteld wordt dat je gaat spartelen om je evenwicht te bewaren. Dat doe een konijn dus ook. Til hem zodanig op dat de 4 pootjes horizontaal blijven t.o.v. de vloer. En zet hem bv op je schoot of op je onderarm. Hou er rekening mee dat konijnen het sowieso eng vinden om van de vloer te worden opgetild, wij ook als tenzij dit rustig en respectvol  gebeurt.Tanden knarsen malen: ontspannen murmelen of  pijn hebben

Gillen: doodsbang zijn, of ineens pijn hebben.

Grommen: gepaard met aanvallen/ uithalen is agressie, territorium drang. Hij wil niet dat je dat doet wat je aan het doen bent, je toont geen respect omdat hij dominanter is, hij is ergens boos over. Maar zachte grom snurk achtige geluidjes kunnen ook met opwinding te maken hebben. Dat zie je duidelijk als hij “opdringerig“ wordt of aanhalig is of maar achter je aan blijft huppen vaak i.c.m. wat keutels laten vallen.

Met zijn neus je aanstoten: He wie ben jij , wat doe je hier, wat moet je ? Heb je wat voor me, ga eens op zij. Behoorlijk dominant gedrag. Vertoont je konijn andere dominante trekjes zoals je aanvallen of lelijk doen reageer hier dan ook op met de rijmethode.

Stampen: Als er gevaar dreigt hij hoort of ziet iets wat hem niet aanstaat en wil de omgeving alarmeren voor het dreigende gevaar.

Om laten vallen. Lekker in de rust met ogen dicht een heerlijk relaxt konijn volledig in balans. Zen.

Met de kin ergens overheen rijven: territorium afzetten. De geurklieren zitten onder de kin en zo markeert hij zijn omgeving.

Op de achterpoten: nieuwsgierig onderzoekend

Op elkaar rijden: Rangorde bepaling wie de baas boven wie is. Degen die bovenop rijdt is de baas. Is het nog om en om is de rangorde nog niet duidelijk en zou er zelfs ruzie kunnen ontstaan. Er moet rangorde komen voor een goed verstandhouding dus grijp niet te snel in. Ook rijden op elkaar kan met seks te maken hebben, paren.

Rondjes rond je benen draaien is vaak genegenheid wat tussen verliefdheid en geiligheid in zit. Erg leuk om te zien. Let op dat je niet struikelt over je konijn of dat het gedrag niet resulteert in te grote geslachtsdrift zoals rijden en sproeien, door de rijmethode toe te passen kun je dit afremmen.

Onder plassen / sproeien: zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen elkaar onder piesen om hen te domineren. Doet jou konijn dat bij jou kan de “rijmethode” werken om de rangorde te veranderen en dit gedrag weg te krijgen anders is castreren een goed optie.

Dingen oppakken en weggooien: Als er iets in de weg staat wat er niet hoort moet dat weg dit kan behoorlijk geďrriteerd zijn maar ook speels of baldadig

Kleine zachte beetjes: aandacht eisen, he heb je nog meer, he ga eens door, etc.

Gekke bokkensprongen noemen we binkies. Binkies zijn sprongetjes van plezier. Denk maar eens aan de koeien die in het voorjaar voor het eerst naar buiten mogen.

Het likken van het konijn bij jou is een heel groot compliment dat doe je tenslotte alleen bij je partner!

Graven in je schoot is vaak dominantie tonen dus als hij op je schoot zit en hem aan het aaien bent, je stopt daarmee en hij gaat graven en trekken aan je broek is dat dominant, he ga door aaien jij! Je kunt daar het beste op reageren met de rij methode en daarna dooraaien.

Graven in het algemeen: dit kan van uit het natuurlijk instinct komen om holen te graven of het conditioneren van de nagels. Dus als hij dit op je tapijt doet, bestraf je hem niet maar zorg je er voor dat je hem terug in zijn hok plaatst en geef je hem daar een graaf plek! Bijv. een rieten mat of hennepvezel mat of een stoeptegel, kortom je voorziet hem in zijn graaf behoefte.

Spartelen in je armen naar je nek toe kruipen: Help ik wil weg ik vind het dood eng!! En je houd me verkeerd vast. Ik wordt al niet graag opgetild maar als het dan echt perse moet aai me dan praat sussend tegen me en til me horizontaal op dat mijn 4 voetjes horizontaal blijven en kantel me vooral niet.

Rond plassen / sproeien: het toe-eigenen, geur afgeven aan de ander dat die van hem of haar is. zowel mannen als vrouwen doen dit, ( de dominantste)
contact ?