De balletjes flessen, die met de rode dop, zijn de meest bekende en goedkoopste. Echter wordt het duurkoop omdat ze kwetsbaar zijn , snel gaan lekken , snel vies worden en moeilijk schoon te maken zijn (met ragger of schelpenzand) en daarom elk half jaar ongeveer vervangen moeten worden. Voor grotere rassen  of meerdere konijnen is dit sowieso niet aan te bevelen omdat ze niet de gewenste hoeveelheid uit de fles kunnen krijgen en groeiachterstand kunnen oplopen zonder dat we daarvan op de hoogte zijn. Ze kunnen het ons n.l. niet vertellen! Als je het balletje 1 keer indrukt komt er 1 druppel uit. Als je de fles met de staafjes neemt en het konijn likt met zijn tong aan het staafje komt daar een straaltje water uit wat in zijn bek loopt. Het systeem is niet kwetsbaar met vallen en stoten en de flessen zijn heel eenvoudig met de hand of vaatwasser schoon te maken. Deze uitvoering is 1 liter. voor de kleinere rassen kun je ook deze flessen nemen in de 0,5 liter uitvoering.Een klein konijn zal 200-400 ml drinken en een groot konijn 700 tot 1000 ml  afhankelijk hoeveel verse dingen ze eten. Konijnen die veel gras eten zullen veel minder drinken. Voor de flessen met de groen deksels heb je ook speciale warmte kabels voor in de fles op zwakstroom. Ideaal voor het bevriezen tegen te gaan van de flessen in de winter.

                               


Aanschaf
Voeding
Verzorging
spelen
Konijnentaal
Aanschaf
Zindelijkheid
Ziek konijn
In groenten uit onze koelkast zitten voor een konijn heel weinig dingen waar hij wat aan heeft, geen tot weinig vezels waar het konijn echt wat aan heeft behalve vulling en vocht. En sterker nog in best veel groentes zitten dingen die ronduit slecht zijn voor konijnen of voor sommige rassen zelfs dodelijk! Er zijn hele groenten lijsten op internet te vinden wat slecht en niet slecht is voor konijnen. Sommige spreken elkaar zelfs tegen. Dit komt omdat ze ook specifieke konijnen rassen zijn aangepast en soms niet. Ik neem even witlof als voorbeeld. Hier zit heel veel vitamine c in wat een konijn niet nodig heeft, dit wordt weer gelijk eruit gescheten. Een Vlaamse reus zal hier geen moeite mee hebben krijgt iets dunnere ontlasting of je merkt niks. Echter een Franse hangoor, ouder konijn of een konijn wat al een slechte darmflora heeft is gevoeliger op de darmen en zal hierdoor aan de diarree raken en kan er zelfs in doorslaan met alle gevolgen van dien. Ook als een konijn niets aan groenvoer gewend is kan uit alle liefde een krop andijvie krijgen en 2 dagen later dood in zijn hok liggen. Ook een krop sla kan een drama zijn. Nu zijn er allemaal lijsten en regeltjes dat je het in mate moet geven en dat het dan wel goed zou zijn. Maar laten we het nu eens duidelijk en makkelijk houden…..

Geen groenten wat wij mensen eten maar allen producten die in het wild groeien. Gewoon wat een konijn in het wild kan tegenkomen. Gras, paardenbloemblaadjes, weegbree, bramen blad, aardbeien blad, wilgen takken en blaadjes, fruitbomen hout. Stukjes boom en bast,  Lekker divers, dan pikt het konijn er wel tussenuit wat hij lekker vindt. In de winkel heb je een keur aan kruiden waar je uit kunt kiezen. Gebruik je gezond verstand! Komt het konijn in de natuur papaya, ananas en pel pinda’s of yoghurt drops tegen?
Over voeding bij konijnen is al heel veel geschreven en veel literatuur spreek elkaar tegen. Dit komt vaak voort uit verschil van ervaring van fokkers in diverse rassen. Zo zijn sommige rassen complete groen containers en het andere ras het alleen goed doet op een kruidentuin. Ik zal het zo algemeen mogelijk houden, bij de speciale rassen kunt u uw fokker raadplegen of het ras wat u heeft moeilijk is qua eetgedrag.

Konijnen in het algemeen moeten 6000 kauw bewegingen per dag maken om het gebit op een gezonde manier af te slijten. Dat anders de tanden doorgroeien is een fabeltje hoor, deze groeien alleen door als het konijn uit inteelt voortkomt of een gebits afwijking heeft waar goed op geselecteerd dient te worden in de vererving. Gezond afslijten en doorgroeien zijn verschillende dingen. Een konijn in de vrij natuur krijgt natuurlijk geen kant en klare brokjes maar eet de hele dag gras en (on) kruiden en komt zo aan zijn 6000 kauwbewegingen. Dit moeten wij proberen na te bootsen.

Dus een konijn moet voornamelijk hooi en diverse kruiden eten.

Dus het nabootsen van een gevuld weiland met diversiteit. In kruiden zitten heel veel vitamines en mineralen die een konijn nodig heeft om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren. De darmen hebben deze diversiteit aan vezels nodig om de darmflora in balans te houden. Deze darmflora is bepalend hoe gezond het konijn is. Dus koop of hooi en geef hem er kruiden bij, of geef hem kruiden hooi. "droom hooi" is mijn favoriet! hier zit werkelijk alles is wat het konijn nodig heeft hieronder alle voorbeelden van goede kruiden en hooi soorten wat je naast het voer kunt geven.  Geef je veel hooi met kruiden hoef je minder voer te geven. Geef je weinig kruiden heeft een konijn meer voer nodig maar. Hou in je achter hoofd hoe meer hooi en kruiden des te gezonder is je konijn en verminderd de kans op gezondheidsproblemen drastisch.
Hooi heb je natuurlijk in diverse verpakkingen merken en gewichten kijk wat jou konijn het smakelijkst vind. Het moet in iedergeval een mooie licht groene kleur hebben
Diverse soorten kant en klare kruiden hooi met 1 of 2 soorten kruiden
Kant en klaar pak "Droom hooi" met een heleboel diverse soorten goede konijnen kruiden hier is er maar 1 van op de markt mijn absolute favoriet.Diverse soorten meervoudige kruiden die je kunt combineren met je eigen hooi of zo los kunt geven.Diverse soorten enkelvoudige kruiden die je kunt combineren met je eigen hooi of zo los kunt geven.

Voor de basis geef je hem brokken. Daar zit alles in wat hij nodig heeft. Hoeveel hij hiervan mag hebben staat op het pak voer zelf. Welk voer kun je nemen? Dat ligt een beetje aan je budget. Je hebt 2 soorten. Gewone groene biks korrels of gemengd voer. De biks korrels is al die lekkere dingen vermalen en geperst tot 1 korrel, waar dus alles inzit. De samenstelling verschilt enorm per merk. Je kunt daarom ook niet zomaar overstappen op andere biks korrels. Kies 1 soort voer en blijf steeds hetzelfde merk kopen. Wil je eens wat anders proberen bouw dit dan in 15 dagen stapje voor stapje af naar het nieuwe voer zodat het konijn het bijna niets merkt. Een konijn is een gewoonte dier wat een hekel heeft aan veranderingen. Soms zo erg dat als je een ander voersoort ineens neerzet dat hij dat niet herkend als zijn voer en het dan ook simpelweg niet eet! Met alle gevolgen van dien. Eet hij het wel omdat het smakelijker is kunnen de darmen flink van slag raken door het ander voer met alle gevolgen van dien. Dus wees hier voorzichtig mee,

Je hebt korrels en gemengd voer. Het gemengde voer is ook goed, niet nodig maar wel goed mits het in kleine porties aangeboden word en geheel opgegeten wordt. Een grote bak met voer zorgt ervoor dat hij lekker kan uitzoeken wat hij het lekkerst vind en gaat een eenzijdige voeding krijgen. Heb je 2 konijnen of een konijn wat zijn voerbak steeds omgooit is gemengd voer niet geschikt. Gemengd voer is meer ontwikkeld voor de consument. Tussen onze oren zit toch dat ons eten verschillende kleurtjes moet hebben en er appetijtelijk uit moet zien. Een konijn denkt daar heel anders over maar zolang die geen handtas met portemonnee heeft richt de markt zich op wat de baas er lekker uit vind zien i.p.v. wat het konijn nodig heeft.

Het beste blijft korrels biks. Als we dan kijken naar de samenstelling is een hoog vezelgehalte het belangrijkste in de lijst met ingewikkelde termen. Als je veel konijnen hebt, meer kennis, fokker bent of er in verdiept ga je wel leren dat eiwit gehalte niet te hoog mag zijn calcium niet te hoog moet zijn etc. Maar voor de startende konijnen eigenaar houden we het simpel.

Science selective:               25% vezels, 14% eiwit, 0,6 calcium

Beaphar nature:                  25% vezels, 13% eiwit, 0,6 calcium 

Konijnenkorrel sport:      14,7 % vezels, 16,5 % eiwit, 0.95 calcium,   robendamine / anticoccidiose

Hierboven 3 voorbeelden. De bovenste 2 zijn 2 dure voersoorten maar ook gelijk de beste in zijn soort hoe hoger het vezel gehalte  hoe duurder het voer. Hoe lager des te goedkoper. Kasper fauna food is erg goedkoop voer en redelijk voer met een groot bijkomend voordeel dat hem heel erg populair maakt is dat er robendamine aan toe is gevoegd. Dat is een anti coccidiose middel. Veel jonge dieren met name bij fokkers gaan dood door coccidiose. Een parasiet in de darmen en de ontlasting die als een lopend vuurtje de andere konijnen kan aansteken doordat ze elkaars ontlasting opeten of het zelfde gras eten waarom gekeuteld of geplast wordt. Vandaar dat dit voer erg populair onder de tentoonstellingsfokkers is. Jonge Konijnen die buiten in groepen leven zou ik aanraden om te starten met Kasper fauna food sport. Volwassen dieren die alleen of samen leven in huis in hokken of buiten als ze volwassen leeftijd hebben bereikt of waar hygiëne hoog is zou ik Science Selective aanraden. Dieren die op dit voer zitten leven langer en gezonder.


Kasper fauna food zit gemiddeld op 1€ per kilo bij grootverpakking.

Science Selective zit gemiddeld op 3.50€ per kilo bij grootverpakking.

Beaphar nature+ zit gemiddeld op 3.50€ bij grootverpakking.

1 klein konijn eet 1 kilo in de maand en een groot konijn 5 kilo in de maand. Dus als je portemonnee het toe laat is Science Selective of Beaphar nature+ aan te raden. Moet je op je centen letten pak je Kasper fauna food en niet te veel in combinatie met veel hooi en kruiden. Maar bedenk wel 1 keer naar de dierenarts moeten en je hebt het er al uit dus beter voorkomen dan genezen.


Hooi

Naast het gewone voer moet het konijn altijd volop hooi ter beschikking hebben. Hoe meer hooi hij eet des te beter. Niet elk konijn eet veel hooi. Als hij zijn voer lekkerder vind eet hij dat natuurlijk liever. Dus geef jij hem wat minder voer en zorg dat het hooi misschien wat aantrekkelijker wordt gemaakt door er verschillende gedroogde kruiden door te doen. Succes verzekerd.

Ook experimenteren met verschillende hooi soorten is aan te raden om te kijken wat hij het lekkerste vindt en heb je het gevonden blijf dan bij dat merk. Konijnen die geen hooi willen eten doen het vaak goed op Thimothy hooi. Als een konijn slecht hooi eet is goed vezelrijk voer absoluut een must.

Stro

Stro doe je ook een klein beetje in de ruif, zo’n 10% Je moet het zien zoals wij altijd licht bruine boterhammen eten dan is het ook wel eens goed voor ons om een grof volkoren boterham te eten dus het aanbieden van een andere structuur aan de darmen. Er zit overigens verder niet zoveel in stro als in hooi voor de konijnen. Ze kunnen nooit alleen op stro leven i.p.v. hooi.


Ruifjes

In de ruif doe je het hooi met een handje stro, leg het niet in het hok anders wordt er op geplast en gekeuteld en wordt het daarna geconsumeerd. de kans op ziektes wordt weer groter dus we leggen het liever in een ruif. Je hebt verschillende ruiven voor verschillende type hokken. de eerste metalen ruiven schroef je aan de muur van een houten hok of hang je aan het dak van een draadkooi. Deze worden het meest gebruikt. Zorg dat deze altijd vol is dat de konijnen er niet in kunnen klimmen. Dit  is een ruif die je in het midden van een kooi zet als je b.v. een open ren in de woonkamer hebt staan.Deze ruif vind ik zelf  minder geschikt, deze hang je aan de buienzijde van de draadkooi en het konijn peutert de hooi door de spijlen en kan zo lastig bij het hooi. dus dit soort ruiven zijn alleen geschikt als er grote opening wordt gemaakt of ze eten het er makkelijk van boven uit als het aan de binnenzijde hangt.

Dit zijn ruifjes die je aan de deur van het hok schroeft. Een zogehete deur ruif.
Deze ruif kun je of los of aan de wand bevestigen.Dit  zijn extra ruifjes die je in de vrij ruimte kunt hangen. Let of dit mag niet de enige ruif zijn omdat ze het er niet makkelijk uit kunnen krijgen en er kan niet zoveel in..Drinken

Vers drink moet een konijn altijd hebben. Ga je drinken uit een drinkbak of fles geven? Meestal kies je een fles omdat bij een voerbak het sneller vies wordt, kan makkelijker worden opgegooid en in de winter worden de haren rond de bek of de oren vaak nat en kan problemen met bevriezen opleveren. Als je eenmaal voor een bak kiest is het heeeel moeilijk om een konijn weer aan de fles te krijgen of andersom. Per seizoen bijv. switchen of beide geven is geen optie. Een konijn is een gewoonte dier en wil je switsen van gewoonte heeft dat heel wat voeten in aarde.

Je hebt 2 soorten flessen de zogenaamde balletjes flessen. ( rode dop draai dop onder)

En de staafjes flessen. Deze speciale flessen kunnen overal op gehangen of bevestigd worden.
Elk onderdeel is los te verkrijgen en zelfs een bijbehorende verwarmingskabel op zwakstroom om bevriezen van de flessen tegen te gaan.
Snoepjes.

Verder willen we altijd graag snoepjes geven om de band met ons konijn te versterken. Dit moet natuurlijk altijd gezond zijn. Fiba first stokjes zijn een voersoort van Sciense Selective wat 30% vezels is en wat het konijn gek genoeg heerlijk vind als traktatie. Zeker bij jonge dieren vind ik dit een dikke aanrader. Verse peterselieroosje is ook een gezonde traktatie en tevens een klein vitamine bommetje. Verder zijn er tal van traktaties te vinden in de dierenwinkels . Hieronder heb ik een  selectie snoepjes neergezet die super gezond zijn en bij wijze van spreken onbeperkt gegeven kunnen worden.Goed alternatief om te knagen
Heeft je konijn enorme knaag behoefte zijn deze knaag spullen een uitkomst. uniek zijn de knaag wortels, stokjes, mais en appels. Deze zijn gemaakt uit gekookt mais en geperst in een vorm. Je lecht het simpel in het hok en wanneer je konijn er behoefte aan heeft zal hij hem af en toe te takelen.
Niet elke traktatie is gezond natuurlijk. Sticks die met honing zijn beplakt is een no go. Drops snoepjes met melk producten en veel suikers erin zijn niet goed. 
Een simpel paardenbloemblaadje, wilgentak, perenboom takje of een handje gedroogde kruiden, johannesbrood is geweldig voor een konijn als hij die nooit zo kan eten.     


Laat de gezonde traktaties niet meer dan 10% van het dagelijks voer zijn, met uitzondering van de fiba first of verschillende soorten kruiden. Dit mag onbeperkt worden gegeven. Maar wat belangrijk is: laat je gezond verstand de overhand nemen. Wat komt een konijn in het wild tegen? Een yoghurt snoepje?, een stukje boomschors, een paardenbloemblaadje  of een krop andijvie?
Brood

Vinden veel konijnen erg lekker maar is wel een dikmaker. En erg koolhydraatrijk. Als een konijn aan het ziek worden is, zorgt de boterham ervoor dat het sneller erger wordt.  Dus liever niet geven. Bijv. een Vlaamse reus is een van de weinige rassen waarbij ik zeg geef hem maar een kwart gedroogde boterham per dag dat kan niet zoveel kwaad. Maar ook hier geld weer…komt een konijn een gedroogde boterham in het wild tegen?

Knaag stenen

Knaagstenen zijn echt uit den boze!!! Nooit geven.

Bij veel knaagdieren zijn knaagstenen noodzakelijk. Fabrikanten hebben hier op ingespeeld door ook op de verpakking te zetten dat dit voor konijnen goed is. Hiermee maakt hij zijn omzet markt groter. Groothandels die niet deze kennis hebben kopen dit niets vermoedend in. Zo ook de tussenhandelaar als hij deze kennis mist. Het is voornamelijk zaak aan de winkeliers of te zorgen dat ze dit niet kopen en terugkoppelen aan de leveranciers.

Het geven van knaagsteen levert direct problemen met de blaas op zoals blaasgruis, blaas stenen en sludge wat of de dood tot gevolg heeft of een operatie.Mineraalstenen en liksteen

Mineraalsteen is het zelfde. Hier zit ook veel calcium in wat eerder kwaad kan voor het konijn dan goed. Te veel aan calcium resulteert in ernstige blaasproblemen en met een liksteen is het oncontroleerbaar wat er binnenkomt. Een konijn heeft voldoende aan hooi, stro, goed voer en onbeperkt hooi met verschillende kruiden en water.

contact ?