Er zijn zo veel soorten ziektes dat het onmogelijk is om alles uit te leggen. Dus ik zal een selectie maken van de meest voorkomende en hoe te herkennen. Als je er zelf wat aan kunt doen staat dar er bij maar vanzelfsprekend lijkt me dat je met een konijn naar de dierenarts gaat.

Bij een konijn moet je snel en adequaat reageren anders ben je hem al snel kwijt.  Ik zeg altijd 3 dagen. 1 dag om te signaleren 1 dag om naar de dierenarts te gaan en medicatie te geven en 1 dag om de medicatie aan te laten slaan. Dus je snapt dat hoe sneller je reageert op het zieke konijn hoe groter zijn kansen zijn. Een dag wachten kan al funest zijn.

Je kan je voorstellen dat je 1001 ziektes hebt. Ik heb een selectie gemaakt door de meest voorkomende varianten te vermelden om het overzichtelijk te houden. Dus staat het hier niet bij ga sowieso naar de dierenarts.


beestjes in de vacht is nooit goed.

bij kleine witte maden naar de dierenarts rennen
vlooien? snel handelen naar de dierenarts omdat bloedarmoede bij konijnen snel dodelijk is.


Schilfertjes, wondjes tussen de haren in de nek.

Is dit in de nek en zit het konijn samen met een ander konijn en rijden ze wel eens op elkaar zijn dit vaak  “rijplekken”.  Dus wondjes van het vasthouden met de tanden in de nek dat kleine wondjes zijn en schilfertjes uiteindelijk als ze herstellen kan geen enkele kwaad.

Schilfertjes op de rug en kont.

Als je haren op de schilferige plekken eruit kunt trekken en aan de bodem van de haren zitten schilfer is dit vaak te wijten aan een parasiet die gangen onderhuids graaft.  Ga hiermee binnen een week naar de dierenarts om te behandelen. Dit gaat niet vanzelf over.

Kale plekken.

Kale plekken kunnen ontstaan door verharing, en schijnzwangerschap, Deze haren komen in ongeveer een week tijd weer op en zal de kale plek bedekt zijn. Is dit in 2 weken nog steeds niet het geval dan absoluut naar een dierenarts gaan.

Haar eruit trekken

Een konijn wat haar uit zijn eigen lijf trekt of zijn partner kaal plukt is vaak een voedster die schijnzwanger is. Laat haar nest wat ze aan het maken is met hooi stro en haar in tact tot 14 dagen. Als ze dit bijv. onhandig in haar eigen plasbak doet geef haar dan een nieuwe plasbak erbij of maak voor haar een plek waar ze haar nest kan maken. 

Hele slechte half kale vacht.

Soms door ondervoeding / gebitsproblemen kan de vacht heel raar doen en bijv. alleen de langste haren laten staan, vaak gaat dit in combinatie met vermageren, de botjes op de ruggengraat voel je dan goed.

Bobbels op de rug.

Bobbels aan de linker of rechter kant van de ruggengraat kunnen te wijten zijn aan inentingen bij jonge konijnen.

Bobbels op het lijf.

Bobbels zijn of abcessen of een gezwel/ tumor kwaad of goedaardig. Een abces is een zwelling die ontstaat na een wond dus dan moet je een wondje zien, als je het korstje eraf peutert zie je dikke geel/witte kauwgom in de wond zitten. Ga hier altijd mee naar een dierenarts. Een abces bij een konijn gaat niet vanzelf over zoals b.v. bij katten. Uiteraard ga je met een onverklaarbare bobbel altijd naar de dierenarts.

Bult onder de kin

Een konijn kan een abces krijgen onder aan zijn kaak. Dit komt doordat de kiezen aan het klieren zijn en de ontsteking gaat lekken naar beneden. Niet afwachten gelijk naar de dierenarts gaan voor foto’s van kaak.

Diaree

bij diaree zet het volwasse konijn een dag op hooi en stro en water en alleen kruiden, het moet binnne 24 uur over zijn en gewone keutels zijn anders naar de arts

een jong konijn onder de 16 weken naar de dierenarts brengen voor een coccidiose kuur en verder onderzoek.

Geen keutels

een konijn wat 24 uur niet heeft gekeuteld is een erg ziek konijn onmiddelijk naar de dierenarts. oorzaak van het stilvallen van de darmen moet worden weggenomen is dit weg dan werkt protexin / probiotica het beste om de darmen weer opgang te krijgen.

keutels met gekke vormen

Keutels hebben mooie ronden vormen, uitzonderingen zijn blinde darmkeutels dat zijn goede keutels die eruit zien als druiventrosjes. als je een konijn regelmatig gewone en gekke vormen of hele kleine kleine teerachtige keutels ziet hebben kan dit op verstopping wijzen. Naar de dierenarts.

geluid maken bij plassen of gekke houding

Kreun geluidjes maken tijdens het plassen of een ongewone houding hoog op de poten tijdens het plassen kan duiden op blaasgruis of blaastenen.

binnenkant van de achterbenen onderplassen

Als de urine langs de binnenkant van de poten loopt is dat vaak een teken van blaasontsteking ga naar de dierenarts.

scheve kop / rondjes draaien/tollen

Kom je bij je konijn en heeft het konijn ineens een scheve kop en of kan alleen nog maar rondjes draaien ( tortocollis)is het niet goed onmiddelijk naar de dierenarts. het konijn heeft of een midde oorontsteking, e-cuniculie of een hersenbloeding

Smetplek onder de kin.

Onder de kin bevinden zich geurklieren, ze vegen met hun kin over een voorwerp om het te markeren. Soms bij een ouder konijn kunnen deze geurklieren wel eens gaan smetten door pasturella. D.m.v. een antibiotica kun je dit de kop in drukken. Soms zie je ook wel eens dat er een wondje / splinter in komt door geurtjes afgeven aan voorwerpen en dan ontstaat er een ontsteking of abces aan de kin.

Snot.

Snot is een ziekte (veroorzaakt door de bacterie pasturella) van konijnen waarbij de weerstand is gezakt. Je ziet dan witte of een groen drelletje uit de neus komen als het konijn niest. Als je het eenmaal hebt gezien heeft hij het ook! Ook als is het de volgende dag weer weg omdat hij het met zijn pootjes schoonmaakt. De krokante korstjes aan de binnenkant van zijn pootjes verraden hem. Ga hier altijd mee naar de dierenarts om een langwerkende antibiotica te halen. Het mag daarna niet meer terugkomen!!! Komt het na een week terug, is het nooit weg geweest en heeft de antibiotica niet geholpen en heeft hij een ander nodig. Konijnen die het chronisch hebben zullen altijd zwakker blijven. Dus breng een konijn met snot binnen 4 dagen na aanschaf altijd terug naar de eigenaar/ fokker/ dierenarts. Deze moet dit behandelen en daarna kan het konijn terugkomen. Heeft hij het daarna nog steeds? Terugbrengen!

Tijdelijke Traanoogjes.

Deze worden ook veroorzaakt vaak door pasturella (zie snot) als de weerstand zakt .Dus als een konijn bijv. in de verharing zit dan moet dat hierna opknappen maak de oogjes regelmatig schoon.

Permanente traanoogjes.

Kijk kritisch naar de wimpers rond de oogleden of die niet naar binnen zijn gedraaid, zo ja ga hier altijd mee naar de dierarts deze moeten d.m.v. hechtinkjes worden gecorrigeerd om het probleem op te lossen.  Ook onverklaarbare traanoogjes kunnen door b.v. traanbuisverstopping blijven klieren. Konijnen die samenwonen maken elkaars ogen vaak schoon.

Dikke oogleden en of oren.

Als 2 ogen een beetje pussig worden en dikker worden kijk dan eens naar de oren als hier ook verandering in ziet, dikke oor randen, korstjes, opgezet, blaasje of iets in de trant , dan heb je grote kans dat jou konijn myxomatose heeft en dan is in laten slapen het beste voor het konijn.

Korstjes in de oorschelp

Bruine korstjes in de oren die zich uitbreiden is vaak oor mijt wat heel snel adequaat moet worden behandeld

verlamming

een verlamming van achterhand is rugbreken / beschadigen of E-ccuniculi. Verlamming van voorpoten is vaak breken van poten altijd naar de dierenarts.

wiebelig lopen / dronke loopje

Sommige konijnen gaan elke dag een stukje meer wiebelen met hun achterlijf net of ze dronken zijn en af en toe omvallen. Dit wordt veroorzaakt door de E-cuniculie, onmiddelijk naar de dierenarts

weigeren om te eten

tand afwijking, haken aan de kiezen, buikpijn, parasiet in de darmen, in alle gevallen onmiddelijk naar de dierenarts.

wormen

wormpjes in de keutels komt heel af en toe voor. Even naar de dierearts voor een injectie ( wormkuur) .

Aanschaf
Voeding
Verzorging
spelen
Konijnentaal
Aanschaf
Zindelijkheid
Ziek konijn
contact ?